Open ruimte wordt steeds meer een luxe in Vlaanderen

reading duration
15 min.
related tags
Nature, Land, Luxury, Investment
author
Lenie Dankers
Ondanks de lippendienst van heel wat politieke partijen en ideetjes, verdwijnt de al schaarse open ruimte in Vlaanderen aan een sneltempo. Volgens de partij Groen, die zich baseert op de officiële gegevens van Statbel, blijkt heel wat open ruimte te verdwijnen.

Er verdwijnt 7 ha open ruimte per dag in Vlaanderen

Open ruimte geeft lucht en leefbaarheid, maar helpt ook een handje tegen het bestrijden van de droogte. Toch blijkt er per dag meer dan 7 hectare groen te verdwijnen. De Belg heeft al decennia een baksteen in de maag, maar betaalt daar wel een hoge prijs voor. Open ruimtes verdwijnen en worden een vorm van luxe. Hoewel er een heel aantal actiegroepen pleiten om het betonneren van Vlaanderen de stoppen, brengt dit weinig zoden aan de dijk. Politiek bestaat er niet echt een draagvlak voor.

Problematisch in de strijd tegen droogte

Hoewel de Vlaamse regering al heel lang een bouwstop heeft aangekondigd, komt dit er in de praktijk niet van. In theorie moeten we wel met zijn allen kleiner gaan wonen, in de praktijk worden ook de laatste stukjes groen en open ruimte ingepalmd door beton. Niet alleen gaat dit ten koste van de natuur, de gezondheid en het gevoel van vrijheid, het is ook problematisch in de strijd tegen de droogte. Enkel open ruimte kan ons daarbij helpen. Water dat op beton valt, dringt immers niet in de bodem.
 
De open ruimte wordt trouwens niet enkel ingepalmd door woningen, ook bedrijven, wegen en infrastructuur palmen hectaren in. En het is niet dat er open ruimte bijkomt …

Bouwshift nodig

De nieuwe Vlaamse Bouwmeester Erik Wieërs pleit alvast voor een bouwshift. Hij wil de open ruimte vrijwaren en inzetten op de kernen die al bestaan en waar er voorzieningen aanwezig zijn.

Draag zelf je steentje bij

Ben jij iemand met nood aan ruimte? Wil je vrij kunnen ademen, nadenken en je terugtrekken in je eigen cocon. Op OneMoreHectare vind je die steeds schaarser wordende ruimte nog wel. Wij schotelen je enkel eigendommen van meer dan 1 ha voor. Oases waar je tot rust kunt komen. Het kan gaan om stukken bos, woningen, maneges, uitgestrekte domeinen of zelfs landbouwgrond. Stuk voor stuk pareltjes die op de markt zijn. Wil jij je steentje bijdragen aan het vrijwaren van open ruimte en kom je tot rust in het groen? Struin dan zeker eens door ons aanbod en werk mee aan een betere en vrijere wereld.

Hier vind je ons aanbod in België