Een tweede verblijf in Frankrijk als investering

reading duration
15 min.
related tags
Residential, Project, Investment
author
Lenie Dankers

Op zoek naar jouw privé plekje onder de zon? Dan is Frankrijk zeker een goed idee. Vele Belgen kiezen voor een tweede verblijf in Frankrijk. Voor relatief weinig geld kan je er echt nog ruimte vinden. Geen klein appartementje dus, maar keuze uit grote velden, gebieden of huizen. Daarnaast zijn er nog heel wat redenen die Frankrijk een topbestemming maken: de stralende zon, de milde winters, de gemakkelijke sfeer die er hangt. Eigenaars kiezen er regelmatig voor om hun woonst (deels) te verhuren. Domeinen in Frankrijk worden dus geregeld aangekocht als investering. Onroerend goed in l’Hexagone? Een prima investering als je het ons vraagt.

Rendabel

Kan je de grille winters van België niet langer trotseren? Overwinter dan in je privéstekje in Frankrijk, en verhuur het tijdens de rest van het jaar. Zo kan je heel wat geld verdienen. Pand verkopen? Dan kan je op een mooie meerwaarde rekenen, zeker wanneer je wat renovatiewerk hebt verricht. Toch moet je bij zowel verhuur als verkoop met bepaalde belastingregels van België én Frankrijk rekening houden. Hier vind je ze op een rijtje. 

1. Je verhuurt je Frans vastgoed

België

Als jij je goed verhuurt, moet je dat in België aangeven. Maar welke waarde moet je juist aangeven? Daar is in België nog heel wat onduidelijkheid over. Voorheen werden Belgen met een tweede verblijf in het buitenland vaak zwaarder belast dan Belgen in eigen land. België werd daarom reeds veroordeeld door het Europees Hof van Justitie. Een van de basisprincipes van de Europese Unie is namelijk het vrije verkeer van kapitaal. Eigenlijk maakt het ook niet zoveel uit voor jou: deze waarde wordt toch vrijgesteld van belastingen via de vrijstellingsmethode met progressievoorbehoud.

Frankrijk

Brengt jouw Franse stekje geld op? Dan moet je in Frankrijk inkomstenbelastingen betalen. Als jij je huis gemeubeld verhuurt, dan worden de inkomsten als bedrijfswinsten gerekend. Jouw belastingbedrag wordt bepaald via een werkelijke of forfaitaire kostenaftrek.

2. Je verhuurt je Frans vastgoed niet

België

Ook als jij je pand niet verhuurd, moet je het domein aangeven als ‘valeur locative’. De waarde ervan wordt vrijgesteld met progressievoorbehoud en toegevoegd aan de belastbare basis. Het enige doel hier het gemiddelde tarief in de personenbelasting te bepalen. Je fictief inkomen wordt dus niet belast. 

Frankrijk

Zolang jij je goed niet verhuurt, moet je geen inkomstenbelastingen betalen in Frankrijk. Je moet er zelfs geen aangifte van doen. 

3. Je verkoopt je Frans vastgoed

België

Toch beslissen om je plekje te verkopen? Van de opbrengst moet je niets afgeven aan België. Samen met Frankrijk heeft ons land een dubbelbelastingsverdrag afgesloten, wat betekent dat je meerwaarde enkel in Frankrijk wordt belast. 

Frankrijk

In Frankrijk bedraagt de  meerwaardebelasting 19%. Maar dat is niet alles: zoals bij de huurinkomsten moet je een sociale belasting van 7,5% opleggen. In totaal houd je dus 73,5% van de opbrengst over. Maar via een omweg kan je veel meer uit je eigendom halen. Indien het domein langer dan dertig jaar in jouw bezit is, valt de meerwaardebelastingen weg. Zo houd je maar liefst 92,5% van de opbrengst.  En zo vormt Franse grond een prima investering!

Emigreren naar Frankrijk

Ben je helemaal warm gemaakt om (deeltijds) te emigreren naar Frankrijk? De woningen op het Franse platteland vallen aardig mee qua kostprijs, al spreekt het voor zich dat je voor een bekende hotspot een aardige duit moet neertellen. Ben je bereid stevig te renoveren, dan kun je hier echte koopjes doen.

Het aanbod op OneMoreHectare

Het aanbod op OneMoreHectare 

Behoefte aan ruimte en op zoek naar een uniek pand of eigendom? Struin eens door ons aanbod! Ontdek prachtige domeinen, charmante kastelen en hoeves om duimen en vingers bij af te likken. Wekelijks komen er nog panden en eigendommen bij die je de ultieme luxe gunnen: ruimte om te leven en te ademen. Ook commercieel bieden sommige eigendommen heel wat mogelijkheden. Denk maar aan het uitbaten van een gezellige B&B of het verbouwen van wijn. Schakel je leven een versnelling lager en ga voor levenskwaliteit. In Frankrijk kom je thuis. 

Bron: https://www.vandelanotte.be/nl/actueel/nieuws/644-frans-onroerend-goed-als-prive-investering

Bekijk ons aanbod aan Franse domeinen hier: